5/5 - (3 votes)
Въздействие на цветовете 1

Въздействие на цветовете в продуктовата фотография – научете повече!

Един от най-силните подходи за манипулиране на визуалното възприятие в продуктовата фотография са цветовете. Всеки цвят притежава уникален емоционален заряд, който ни въздейства по различен начин. Когато става въпрос за продуктова фотография, аз разчитам на всеки детайл от кадъра, за да придам на финалните изображения търсеното усещане. Съпоставям не само продукта с цветовете на останалите елементи и фоновия нюанс, но търся и подходящото съчетание между продукта и тона на косата, кожата и очите, когато в продуктовата фотография участват и модели. Всички тези цветови техники са залегнали в науката за цветовете, която се прокрадва между страниците на фотографските библии. Благодарение на тях, като фотограф в София аз имам възможността да достигна до подходящата аудитория за секунди.

Въздействие на цветовете 2

Въздействие на цветовете в продуктовата фотография – насоки

Базови насоки при избора на цвят

Според проучвания, на потребителите са им достатъчни 90 секунди, за да формират първоначалната си нагласа към продукта и евентуалното желание за покупка и притежание. Зад този кратък момент стои изключително много труд, който да гарантира успеха зад продуктовата фотография. Познаването на цветовите послания и съчетания е само професионалната отпорна точка, върху която изграждам цялостната продуктова фотография.  Сред ключовите моменти е проследяването на тенденциите, които ме насочват към подходящите цветови комбинации, отговарящи на нагласите на аудиторията. Друг съществен елемент, около който се очаква да изградя концепцията на продуктовата фотография, е стила на бранда, чийто продукт заснемам. Има значение какво е посланието зад продуктовата фотография, за къде и кого е предназначена, както и с какъв пазарен имидж желае да се наложи самият продукт. Колкото и нелепо да изглежда, един погрешен нюанс е в състояние да унищожи всички усилия, положени от мен и останалите членове от екипа, който стои зад продуктовата фотография. Това е и причината всеки проект да се нуждае от индивидуален криейтив подход и сериозен подготвителен процес.

Въздействие на цветовете 3

Въздействие на цветовете в продуктовата фотография – лято

Лятна продуктова фотография

С категоричното покачване на градусите, няма как да не обърна по-сериозно внимание на лятната тоналност в продуктовата фотография. Това е сезонът, който може да се похвали с изключително благодатна палитра от емоционална и тенденциозна гледна точка. През последните години жълтият цвят се наложи като безапелационен лидер сред комерсиалната продуктова фотография, а същевременно си остава незаменим символ на лятото с ярките си слънчеви нюанси. И това не е всичко, лято 2022 извежда едни от най-дръзките и категорично летни нюанси като портокалово оранжево, наситено прасковено, горещо розово или цитрусово зелено в тоналност лайм. Цялата тази палитра е в състояние да повиши не само температурата във фото студиото ми в София, а същевременно и успеха зад всяка продуктова фотография, която няма шанс да остави аудиторията безразлична.