Как продуктовата фотография променя своя облик

5/5 - (1 vote)

Как продуктовата фотография сменя своя облик – научете сега!

Понякога изглежда невероятно как наложили и утвърдили се във времето сфери от живота ни променят своя ракурс под въздействието на нещо, на пръв поглед несериозно, връхлетяло в ежедневието ни като лятна буря, която очакваме всеки момент да отмине и бързо да заличи следите от присъствието си. За съжаление, се оказва, че тази неимоверна скорост, с която се променят социалните нагласи, не загатва за също толкова бързо отстъпление, а за категоричността, с която новите устои утвърждаващо се настаняват в ежедневието ни. И ето ни тук, 20-те години на 21-ви век, приели, че новият храм на Темида е издигнат във висините на Метавселената и всичко, което си струва да получи съответното признание, се помещава из “нюзфийда”.

Как продуктовата фотография сменя своя облик – изглед на кадрите

Началният меридиан на продуктовата фотография

За добро или за лошо, най-значимата промяна при продуктовата фотография засяга изгледа на кадрите. Ако до скоро ландшафтният (хоризонталният) изглед при продуктовата фотография беше златният стандарт за дигитални изображения, съобразен с формата и размерите на екраните на компютри, лаптопи и таблети, то през последните години тенденцията се измести с точно 90 градуса. Това, разбира се, е съвсем естествена промяна, продиктувана от господството на смартфоните над всяка една секунда от ежедневието ни. Вертикалният изглед при продуктовата фотография позволява много по-детайлно представяне на цялостната концепция, поради факта, че финалните кадри изпълват целия екран на смартфона. По този начин не се налага излишно увеличение на изображението и концепцията на продуктовата фотография достига по лесен и завършен начин до аудиторията. Разбира се, това не изключва напълно хоризонталния изглед при продуктовата фотография, който продължава да намира приложение във версиите на сайтовете и платформите, пригодени за десктоп версия. Въпреки това, ролята ми на фотограф в София е да представя концепцията зад продуктовата фотография по начин, който лесно да бъде преоразмерен към вертикален изглед.

Как продуктовата фотография сменя своя облик – Minkov Studio

Движение в покой при продуктовата фотография

Друга интересна тенденция, която последва нагласите за възприятие на поколение Зет и се противопостави на досегашния стандарт за продуктова фотография, е динамиката. Не е изненада, че поколението, което толкова неосъзнато и въпреки това скорострелно промени виртуалното пространство, обича динамиката. За няма и година платформата ТикТок успя да разгроми хегемонията на Инстаграм благодарение на кратките си видеа. Това недвусмислено подчертава необходимостта от движение в продуктовата фотография. За да привлечем вниманието на аудиторията, ние се нуждаем от дълбочина и динамика в кадрите от продуктовата фотография, нуждаем се от послание, което да се прокрадва в застиналото между секундите на заснемане действие. Ако при модната фотография ние успяваме да уловим и пресъздадем движенията на модела по много по-лесен начин, то при продуктовата фотография ние се нуждаем от сериозен професионализъм и гъвкавост на мисълта, за да одухотворим неодушевен предмет.  

This website uses cookies.