5/5 - (1 vote)
Кратка история на фотографията - възходът на продуктовата фотография 1

Кратка историята на фотографията – възходът  на продуктовата фотография – научете повече! 

Като основополагаща година ще използваме 1839. Остро критикувана от църквата и от повечето тогавашни художници, фотографията чернее под клеветите, че успехът на една снимка не се дължи на уменията на фотографа, а само на техническите качества на използвания фотоапарат. Или че фотографът не може да оформи изображението като художник и затова фотографията е копие на реалността, а не абстрактно изкуство. Сякаш това не е достатъчно, защото дори влиятелни личности като Бодлер, например, определят фотографията като феномен на масовия идиотизъм и на минимизиране на изкуството. Затова и като фотограф в София не мога да съм по-благодарен от факта, че творя в 21-ви век..


Кратка история на фотографията - възходът на продуктовата фотография 2

Кратка историята на фотографията – възходът  на продуктовата фотография – от Минков студио! 

Приносът на фотографията към социума

Въпреки този отявлен отпор, от най-ранните години на възникването си, фотографията съпътства живописта, превръщайки се в неразделна част от работата на портретиста. Благодарение на това изкуство, разходите и времето за изработка на портрет намаляват драстично. По този начин всеки, а не само богатите, най-после са могли да има свое собствено “селфи”, с което да се покажат пред света. Така процъфтява и прототипа на моето фото студио в София – първите фотографски ателиета, специализирани в снимки за сувенири и семейни албуми.

През годините приложенията на фотографията не се ограничават до портрети, а надхвърлят тази малка нарцистична същност на човека. Една от най-важните области, в които това изкуство е било най-успешно, представлява репортажът, описвайки на хората първите военни конфликти. Изображенията започват да допълват текстовете и при някои обстоятелства ги заместват в тяхната цялост. Като това е само първия белег за успеха на продуктовата фотография, чиято роля тепърва ще се оформя като едно от най-съществените направления на новото време.

И ще спра с прочита на историята си до тук, за да променя рязко ракурса, именно към продуктовата фотография.

Кратка история на фотографията - възходът на продуктовата фотография 3

Кратка историята на фотографията – възходът  на продуктовата фотография – свържете се с нас! 

Къде се позиционира продуктовата фотография

Заедно с раждането на фотографията и изобретяването на първия фотоапарат, 1888 година и преходът към цифрови технологии си остава този изключително важен момент в историята на това изкуство и не само. Стъпвайки върху натюрморта в изобразителното изкуство и в унисон с дигитализацията на самия начин на живот, по съвсем естествен начин се заражда и продуктовата фотография. Като направление на 21-ви век, продуктовата фотография се основава на вече доказаната истина, че изображенията повишават неимоверно емоционалния заряд на аудиторията и не само. Съзнанието ни се основава на възприятието на нашите сетива и най-вече на “фотографската памет”. Най-често спомените ни изникват като образи, подобно на кадрите от продуктовата фотография. Отделно сме привикнали да “разказваме” и “обясняваме” чрез изображения. Много по-лесно е просто да споделим в социалните мрежи някой от кадрите на продуктовата фотография, отколкото да изпадаме в подробности за цвят, нюанс, форма, размер и т.н. на желания от нас продукт. Тази тенденция удивлява със своя мащаб, като обхваща дори и най-големите бизнеси, защото тежестта на продуктовата фотография винаги я позиционира от едната страна на везната на успеха.