5/5 - (1 vote)
Продуктова фотография - натюрморт през обектива 1

Продуктова фотография – натюрморт през обектива – научете повече!

Роден между 2-ри и 3-ти век пр. н. е., утвърдил се като независим живописен жанр през Ренесанса и добил популярност със своите интерпретатори от 17-ти век, натюрмортът е едно от направленията в изобразителното изкуство, преминало през времето до наши дни. Създаването на натюрморт означава избор на тема, избор на емоция, ​​която тази композиция дължи на аудиторията и, най-вече, избор на светлина. Паралелът между класическия натюрморт и съвременната продуктова фотография е поразителен, затова като фотограф в София аз откривам смисъл и вдъхновение в изучаване на изкуството, независимо дали предполага допирни точки с фотографията. Натюрмортът, обаче, има много какво да ни помогне при изграждането на продуктова фотография, затова и ще разгледаме приликите между двете направления.


Продуктова фотография - натюрморт през обектива 2

Продуктова фотография – натюрморт през обектива – от Минков студио

С какво продуктовата фотография се отличава от останалите видове и се доближава до натюрморта

Някои видове фотография предполагат всякаква липса на намеса в реалността, фотографът трябва да е свидетел и спомен, но не и режисьор или поне така трябва да бъде, за да не нарушава това, което заснема. При продуктовата фотография е точно обратното: фотографът е този, който често трябва да композира обекта. И точно тук натюрмортът и продуктовата фотография се преплитат в стремежа си да представят обекта по прецизен начин, подобрявайки неговата форма и детайли. Поради тази причина продуктовата фотография си колаборира силно с маркетинга, за да позволи на аудиторията да има възможно най-реалистична представа за продукта, който възнамерява да закупи. Натюрморт фотографията обаче не е ограничена само до комерсиалното поле на продуктовата фотография, а също така намира своето място в изкуството, което е може би категорията, която най-осезаемо ѝ е дала непреходна репутация.

Продуктова фотография - натюрморт през обектива 3

Продуктова фотография – натюрморт през обектива – свържете се с нас!

По-конкретно за продуктовата фотография

Натюрморт фотографията е вечният артистичен жанр. Транспонирането му от изобразителното изкуство му придава особености, които правят невъзможно да остане неразпознат. Продуктовата фотография деконструира клишето за натюрморта като скучна техника и ни научава, че зад всеки кадър стои щателна и много креативна работа. Продуктовата фотография налага отлични умения за наблюдение и необходимото количество творчество, което позволява на фотографа да монтира сцена, която е по-жива от всякога. Това направление е насочено към изграждането на художествено изображение с добро ниво на концептуално и символно описание, което е в състояние да придаде различно значение на това, което искаме да представим. Най-хубавото в продуктовата фотография е, че всичко може потенциално да бъде обект на снимка. Дори на пръв поглед обикновени предмети могат да превърнат кадъра в един от най-вдъхновяващите, ако бъде увековечен с правилното осветление и точен ъгъл. Затова и нищо не бива да се подценява, тъй като всеки предмет от ежедневието може да бъде пречупен през артистичния ни хоризонт.