Оцени тази страница
Продуктова фотография 121 от Minkov Studio

Продуктова Фотография – Minkov Studio

За всички клиенти с винарни и производители на вино за които снимам, освен продуктови кадри за онлайн магазините, са им нужни и  рекламни кадри за сайтовете и социалните мрежи. Темата е доста обширна, и доста различни концепции съм развивал, но всички бутилки и етикети са толкова различни, че темата е почти неизчерпаема.

Представянето на бутилки червено вино, бялото и розе, имат всяка своята си специфика и особеност. И трите вида имат по нещо различно в осветлението.

Продуктова фотография 117
Продуктова фотография 118
Продуктова фотография 119

Продуктова фотография на бял фон

Бутилките червено вино са тъмни и плътни,  дори с доста силна светлина бутилката стои чисто черна. Тъмното стъкло е и много лъскаво и подобно на бижутата каквото насочиш към него, това отразява. Насочената към бутилката светлина  трябва да биде достатъчно дифузна и градиентна  за да може да се очертае достатъчно добре овалната формата на бутилката, което придава всъщност обема и дълбочината в снимката.

Следващият фактор, което прави по-трудно изпълними кадрите, е разликата на материите и цветовете в бутилката и етикета.  Никога светлината която е достатъчно добра за тъмното стъкло, не е достатъчна за етикета и обратно. Вариантите са поне два. Или се прави втори кадър, като изцяло се осветява само етикета, след което се събират двата кадъра при софтуерна обработка , но в този случай се вижда разликата в различното осветление, което води до неизпипан изглед на бутилката. Вторият вариант, който използвам  е добавяне на допълнително осветление с оптичен спот на отделна светкавица, която позволява прецизно осветление, влияещо само на етикета, без да се смесва с осветлението за стъклената част.

Продуктова фотография 122

Продуктова фотография – Бяло вино

Съществуват и други варианти както този на клипа който съм публикувал, в който етикета е със златни букви. В този случай съм отразявал светлина със сребърни отражатели за да накарам златните части в етикета да греят достатъчно добре.

Бутилките с бяло вино  са малко по-трудни,  заради полупрозрачността им. При тях използвам и задно осветление, което трябва да представи хем каква е течността в бутилката, да покаже че е прозрачна като  откроява и дъното, и същевременно както предното осветление трябва да пресъздаде обемът и вкара по-голям контраст в стените на бутилката, като двете различни осветления трябва да бъдат прецизно съчетани, за да могат и двете да си личат достатъчно добре.

Особеността при розето е подобна като при бялото вино, с единствената разлика че трябва да получиш определен розов цвят като това може да обърка леко останалото осветление. Обикновено оставам това разрешение при обработката, особено когато снимам големи серии, и въпреки различията в етикети, цвят на бутилките и течностите в тях, трябва да изглеждат че са една серия.
Прочетете още за продуктова фотография!

Продуктова фотография 120

Продуктова фотография – Серия от вина от Minkov Studio