Оцени тази страница
Продуктова фотография 196

Продуктова фотография – Minkov Studio

Понякога продуктовата фотография се налага да излезе извън студио, налага се да бъде представена с различен от бял и едноцветен фон, особено когато целта и е да привлича възможно повече внимание.

Този път заданието на проекта за който бях нает,  беше бранд – козметични продукти, което имаше за цел да направим имиджови снимки за началото и под категориите на сайта, както и кадри за подсилване на кампании в социалните мрежи. Снимките трябваше на първо място да привличат внимание, после да представим и продуктите,  за това и моделите бяха в луксозно бельо. Проекта беше  голям и със сложна организация. Имахме нает апартамент в центъра на София, с 2 спални, кухня, широка всекидневна и баня,  заради различните сцени в които можехме да представим всичките 14 продукта,  с помощта на 6 модела, професионален гримьор  и два дни на разположение. Като цяло графикът беше доста натоварен, имахме по 3 модела на ден, като за всеки разполагах с по 3 часа за снимки, като всеки следващ, идваше един час преди да изтече времето на предният, за да може да се гримира спокойно за 1 час

Продуктова фотография 193

Продуктова фотография на локация

По принцип смятах да използвам голяма част от естествената светлина влизаща от прозорците, но за нещастие времето беше доста мрачно и дъждовно и през двата дни, и светлината не беше достатъчна  кадрите да „блестят“. Бах приготвил от предният ден, две 600w  акумулаторни  светкавици,  две ръчни , 6 светлинни модификатори, два отражателя голям и малък, и две видео осветления ICE LIGHT2, като помощни.

Продуктова фотография 192

Продуктова фотография – осветления

Двете спални бяха еднакви като стил, но едната беше изцяло в бяло, другата в тъмно. Според цвета на опаковките на продуктите, избирахме и цветът на бельото на моделите.

Продуктова фотография 194

Продуктова фотография с модели

В тъмната спалня използвах два правоъгълни (стрип)  софтбокса, като  успях да смеся част  от светлината на нощните лампи, разположени от двете страни на спалнята, като макар и жълта мисля че се получи добър ефект, кадрите се получиха по-контрастни.

Продуктова фотография 195 от Minkov Studio

Продуктова фотография – смесена светлина

Във втората спалня която беше изцяло бяла, използвах отразена в страничните стени светлина, отново с две светкавици (вижда се на видеото). Така успях да получа достатъчно мека светлина , кадрите станаха ефирни.

Големината на спалните не позволяваше да снимам с по-дългофокусно разстояние така че използвах 35мм обектив на пълноформатен фотоапарат, а блендата беше от 1,4 до 1,8 за да мога да хвана светлината и от нощните лампи.

Продуктова фотография 189

Продуктова фотография – тесни пространства

Разбира се –  кадрите които бяха за банята бяха най трудни. Тясно пространство, огледала и стъкла на душ кабината, в които всичко се отразява, а мястото за разположение на стативи и светкавици – никакво. Отделно светлината  няма „хващане“ в тясно и светло пространство.

Продуктова фотография 162

Продуктова фотография – козметика

Двете осветления които използвах не винаги бяха достатъчни, особено тия кадри които снимахме на пода, и се налагаше да ползвам ръчните и отражателите като помощни.

Продуктова фотография 190

Продуктова фотография – видео осветления

Двете видео осветления също свършиха добра работа, продуктите които разполагахме на някакво разстояние пред модела, не успяваха всеки път да се осветят от осветленията които бяха за модела, така с помощта на двата ICE LIGHT-а  допълвахме светлина в продуктите.

Продуктова фотография 191

Продуктова фотография – Minkov Studio

Всекидневната беше лесна за използване, понеже имаше достатъчно място, за осветленията.

Продуктова фотография 165

Продуктова фотография – модели 

Понеже снимах на доста отворена бленда, а понякога едвам събирах всичко което исках в 35мм обектив, се налагаше почти винаги да прекадрирам , и макар и да снимах на лаптоп с тетеринг, правех по повече кадри, за да съм сигурен че фокусът е там където искам.                                                     В крайна сметка, след селекцията имаше на разположение малко над 500 успешни кадъра.

Продуктова фотография 156

Продуктова фотография – Minkov Studio