Оцени тази страница
Продуктова фотография на козметика 1

Продуктова фотография на козметика – научете повече

Козметиката интуитивно се асоциира с красотата, а от там и продуктовата фотография на козметика без нужния естетически поглед би представлявала не просто фотографска катастрофа, но и истинско бюти прегрешение. Подходящата продуктова фотография на козметика е от изключителна важност, защото тя индиректно придава стойност – не само финансова, но и от гледна точка на качеството на продукта и отношението на бранда към крайния потребител. Дори и да не говорим за рекламна фотосесия, “по-обикновената” продуктовата фотография на козметика също следва някои основни правила, които изискват безпогрешна симбиоза между фотографските умения и творческия поглед.

Как се изгражда продуктова фотография на козметика

Всяка една продуктова фотография, в това число и при козметичните продукти, започва със запознаване с бранда. Всяка марка има своя собствена целева аудитория, история за разказване и основни детайли за подчертаване. Чак след като сме проучили тези индивидуални особености, пристъпваме към изграждане на цялостната концепция.

Изборът на фон е следващата стъпка, от която зависи доколко и как ще се акцентира върху продукта. За да имаме по-голям контрол върху осветлението при продуктовата фотография на козметика, е важно да държим фона далеч от обекта, за да създадем две светлинни области и да имаме по-голям контрол върху осветлението. При продуктовата фотография на козметика най-често се прибягва към бял фон, но могат да се получат отлични резултати и с фонове в различен цвят. Осветлението, избрано при продуктова фотография на козметика, също изисква прецизен избор, гарантиращ елиминирането на отражения там, където не търсим подобен ефект. Аспектът, който изисква специално внимание при продуктовата фотография на козметика, е наличието на лъскави материали и стъкла, които често създават отражения.

Обръщайки внимание и на ракурса, експериментирането и заснемането на обекта от различни ъгли ни позволява да получим разнообразни изображения, които се комбинират, за да персонализират и направят продуктовата фотография на козметика уникална. Понякога може да изберем да поставим продуктите диагонално, широко използвана и полезна техника за придаване на дълбочина и за насочване на окото към разглеждане на вмъкнатите продукти отляво надясно.

Продуктова фотография на козметика 2

Продуктова фотография на козметика – от Минков студио

Естетически аспекти на продуктовата фотография на козметика

Като фотограф София съм се убедил, че най-сложната част при продуктовата фотография няма нищо общо с фотографската техника. Парадоксално, но факт, умението на фотографа се състои в създаването на хармония между детайлите, придаваща цялостна логика в концепцията. При продуктовата фотография козметиката трябва да бъде постигнат съвършен баланс между всички елементи. Изборът на цвят, стил, форми, светлини и размери – всичко трябва да е съобразено с бранда. Работата на фотографа също така се състои в идентифициране на това, кои реквизити да се използват, за да подобрят ключовите характеристики на продукта, като по този начин пресъздадат контекст в съответствие с бранда, с аудиторията и същевременно да подобри качеството на продукта.