5/5 - (1 vote)
Продуктова фотография, огряна от коледните светлини 1

Продуктова фотография, огряна от коледните светлини – научете повече

Настъпи времето от годината, което ни завладява с приказна атмосфера, а блясъкът никога не е прекален. Има толкова много начини да използваме тези магически декорации, за да получим наистина невероятни кадри за всякакъв тип продуктова фотография.

От “греещата” елха до блещукащите декорации за дома, от свещите до спускащите се като водопад по прозорците и завесите светлинни гирлянди – безброй идеи за завидна коледна продуктова фотография!


Продуктова фотография, огряна от коледните светлини 2

Продуктова фотография, огряна от коледните светлини – разгледайте

Коледна продуктова фотография като по учебник

Коледният блясък е очарователен и помага за изграждането на прекрасни декори и ефекти по време на продуктовата фотография. Това време на годината е наистина магическо и пълно със светлини – силно творческо вдъхновение за фотографите. Има няколко трика, които да използваме, за да получим перфектни кадри от продуктова фотография с коледни светлини. За да направим амбициозни кадри с коледни светлини, основното осветление на помещението, което ще снимаме, трябва да е изключено. Всъщност светлините на коледната елха и свещите са много по-слаби от обичайното осветление и биха били по-малко забележими и внушителни в кадрите. Този подход не просто предполага по-забележително изпълнение на продуктова фотография, но лично на мен ми носи и допълнително коледно настроение, като превръщам своето фото студио в София в собствена коледна работилница. Предвид липсата на осветление, камерата ще трябва да бъде настроена на много дълги скорости на затвора. Стативът в тези ситуации е ценна опора, за да не се получават размазани или зърнести кадри от продуктовата фотография. Когато използваме статив, е препоръчително да изключим стабилизатора на камерата. Стабилизаторът всъщност позволява автоматично да коригираме неволните микровибрации на ръката или “трепета” ми на фотограф в София с множество коледни проекти и невъобразимо къси срокове за изпълнение. Когато камерата е монтирана на статив, стабилизаторът все още ще се опитва да открие шума. По този начин, дори ако няма микротрепване на ръцете или дишането, стабилизаторът ще създаде трептене на камерата в снимката.

Продуктова фотография, огряна от коледните светлини 3

Продуктова фотография, огряна от коледните светлини – свържете се с нас

Продуктова фотография с щипка коледна магия

Коледните снимки често са монотонни и повтарящи се, въпреки факта, че има много идеи, които могат да бъдат хванати. Коледната елха, колкото и внушителна и добре украсена да е, може да бъде по-интересна на частична снимка, отколкото заснета в нейната цялост. Да не говорим, че не само на елхата светят лампички. Спокойно можем да се лишим от класическото коледно дърво и да обгърнем с лампички обекта на продуктова фотография. Освен това коледните светлини благоприятстват създаването на интересно боке. Можем изцяло да се лишим от светлините на преден план и да ги използваме като замъглен фонов ефект, което създава наистина романтична и празнична атмосфера.

Настъпи моментът да забравим за всички гореспоменати “книжни правила” за създаване на професионална коледна продуктова фотография и да се впуснем в творчески експеримент. Поне за част от кадрите. Нека да свалим камерата от статива, да зададем дълги скорости на затвора и… направо да разклатим фотоапарата!

Чрез движение на тялото на камерата можем да получим както абстрактни композиции, така и истински произведения на изкуството отвъд ограниченията на продуктовата фотография.