5/5 - (2 votes)
Продуктова фотография с двойна експозиция 1

Продуктова фотография с двойна експозиция – научете повече!

Кадрите с двойна експозиция със сигурност не са нова фотографска техника, а поглеждайки назад към ерата на аналоговите фотоапарати, дори бихме могли да ги определим като неприятно стечение на обстоятелствата. Със сигурност на всеки, докосвал се до подобна фотографска “реликва”, му се е случвало да заснеме два последователни кадъра, като забрави да придвижи филма напред. Към днешна дата определението “двойна експозиция” носи съвсем различен смисъл с много по-съзнателно впечатляващ краен резултат.


Продуктова фотография с двойна експозиция 2

Продуктова фотография с двойна експозиция – съвети!

Как да постигнем продуктова фотография с двойна експозиция

Връщайки аналоговия фотоапарат в кутията със спомените и посягайки отново към цифровия му потомък, ние можем да постигнем същия “застъпен“ резултат много по-лесно. Първият, и лично според мен много по-прецизен начин за създаване на продуктова фотография с двойна експозиция, е чрез заснемане на два кадъра по отделно и след това обединяването им посредством графичен редактор. Другият начин предполага функцията “двойна експозиция”, която вече присъства сред характеристиките на много професионални камери.

Продуктова фотография с двойна експозиция 3

Продуктова фотография с двойна експозиция – свържете се с нас!

Съвети за създаване на продуктова фотография с двойна експозиция

Като фотограф в София през годините ми се е налагало да работя по разнообразни проекти с още по-разнообразни творчески похвати, които да придадат уникалност на всяка една продуктова фотография. Позовавайки се на своя опит, по-надолу ще разгледаме някои базови съвети за създаване на продуктова фотография с двойна експозиция.

Простота на сцената

Техниката, която използваме при този тип продуктова фотография, оставя достатъчно ярък отпечатък върху съзнанието, за да го натоварваме излишно с твърде много нюанси и форми. Нека изображенията, които ще обединяваме в продуктовата фотография, бъдат максимално изчистени, за да не превръщат кадъра в труден за възприятие от аудиторията.

Идентичност на бранда

Когато композираме изображения е важно да включим и елемент, който ясно заявява мисията, визията или ценностите зад конкретната продуктова фотография. Целта на снимките с двойна експозиция е да въздействат на аудиторията, като едновременно ѝ доставят конкретно послание.

Ако става въпрос за случаен творчески порив, можем да използваме елементи от природата като пейзажи, корони на дървета, цветя, животни и т.н., но ограничени от конкретна маркетингова кампания, ние трябва да се слеем с идентичността на бранда. В продуктовата фотография бихме могли да използваме животински силует, ако искаме да покажем, че конкретният продукт е cruelty free (не е тестван върху животни), ако е предназначен за животни и всичко останало в този дух.

Кадър срещу светлината

Първата снимка, върху която ще наслагваме, е най-добре да се направи срещу светлината. По този начин е възможно да се получи добре дефиниран силует с голям контраст, който гарантира качество, без да се губи емоцията, която е предназначен да придаде на продуктовата фотография.

Подходяща експозиция

Втората снимка, която носи същината на посланието от продуктовата фотография, трябва да е с правилна експозиция. С техниката на двойна експозиция, комбинацията от първо, по-тъмно изображение с подчертан контур и второ – с правилно осветление, ни позволява да получим финален кадър с голяма креативност и качество.