5/5 - (1 vote)
Тайнствата на макро продуктовата фотография 1

макро продуктовата фотография – научете повече!

Макрофотографията е това направление, което може да пресъздаде ежедневието ни по магически начин. В този случай дори не се налага да търсим вдъхновението дълбоко в себе си, защото само един поглед през окото на макрообектива ще ни разкрие тези непознати до преди това светове. Притегателната сила на близкия план се простира дори до най-семплите моменти от ежедневието ни, когато красотата на заобикалящия ни свят ни подканва да овековечим венчелистчетата на някое от цветята в градината пред дома. Като фотограф в София аз самият използвам тази техника доста често, за да подсиля въздействието от продуктовата фотография върху аудиторията.

Тайнствата на макро продуктовата фотография 2

макро продуктовата фотография – разгледайте!

Продуктова фотография през макрообектив

Най-вероятно много често сте попадали на продуктови фотографии, при които част от кадрите са не просто в близък план, но представят само детайл от основния обект на продуктова фотография. Тази абстрактна перспектива успява да обхване два много важни маркетингови момента от продуктовата фотография.

На първо място, макрокадрите притежават дълбочината, от която се нуждае аудиторията, за да почувства реалния продукт през екрана. Деликатните детайли, които загатва макро продуктовата фотография, са в състояние да създадат усещане за близост до обекта на продуктовата фотография. Благодарение на този похват, ние много често можем да определим качеството на продукта и си спестяваме излишни изненади, когато се “срещнем” с него в последствие.

Вторият и далеч не маловажен аспект е въздействието върху аудиторията. Близките планове на конкретни детайли от продукта насищат продуктовата фотография с креативност, като същевременно осигуряват перфектен акцент. Този минималистичен подход е водещ маркетингов трик през последните години, като привлича вниманието на аудиторията и предизвиква интерес към останалите кадри от продуктовата фотография и изобщо към представяния продукт.

Тайнствата на макро продуктовата фотография 3

макро продуктовата фотография – Minkov Studio

Съвети при създаване на макро продуктова фотография

Истината е, че дори и най-баналните обекти на продуктова фотография биха могли да бъдат преобразени до неузнаваемост през макрообектива. За да възхитим аудиторията със съвършенството на близките кадри, би било полезно да спазваме някои базови тънкости.

Заснемането при много голямо увеличение предполага изолирането на обекта на продуктова фотография и снимачната техника от всякакви неволни движения. Препоръчително е в такива ситуации да използваме статив и дистанционно, за да сме уверени, че няма да получим размазани финални кадри.

Фините детайли се проявяват на мека светлина. Това много често налага използването на дифузьори и рефлектори за разсейване на светлинния поток. Тук трябва да отбележим, че понякога може умишлено да позиционираме пряк светлинен източник в близост до обекта на продуктова фотография, за да използваме сянката по ефектен и нестандартен начин.

Друга отлична техника при макро продуктовата фотография е използването на отражения. Поставянето на продукта върху лъскава повърхност добавя допълнително измерение към финалните кадри. Този подход предполага да разположим камерата възможно най-близо до отразяващата повърхност и едновременно с това обръщаме внимание на заснетия заден план.

Не на последно място и в зависимост от търсения от нас финален резултат следва да регулираме блендата и за предпочитане да заложим на ръчно фокусиране.