5/5 - (1 vote)
Тенденции в продуктовата фотография 1

Тенденции в продуктова фотография – минимализъм

Подобно на всяка сфера в нашия живот и продуктовата фотография бива повлияна от промените в заобикалящия ни свят. Тук изследваме модела на поведение на аудиторията във виртуалното пространство, който съвсем естествено е наложен от децата на метавселената – Поколението Z. Като фотограф в София лично аз нямам нищо против да бъдем водени от иновативните и силно дигитализирани млади личности, защото именно те са двигателя на този интензивен и приятно дързък подход сред продуктовата фотография. За да успеем да се докоснем до свежия творчески порив, наложил се през последните години, ще разгледаме някои от най-актуалните тенденции сред продуктовата фотография

Минимализъм

Установил се като едно от най-актуалните течения в съвременното изкуство, минимализмът категорично преобразява облика на продуктовата фотография. Тази тенденция определено хармонира на идеята зад продуктовата фотография, защото придава неподправен акцент върху основния продукт. Това, обаче, далеч не предполага безлични и празни кадри, а напротив – минимализмът в продуктовата фотография предизвиква много по-силна и категорична емоция, благодарение на дръзкия начин, по който е заявен основният продукт.

Тенденции в продуктовата фотография 3

Тенденции в продуктовата фотография – яркост и интензитет

Яркост и интензитет

Когато говорим за смели решения, няма как да не споменем палитрата на Поколение Z, в която преобладават ярките нюанси. В духа на младежката дързост, продуктовата фотография не залага на конкретен цвят, а на категоричност, която да ни увери, че това е нашият продукт. Дори и прекалено дразнещ контраст в цветовата гама на продуктовата фотография би донесъл повече стойност, отколкото комфорта на неутралните тонове. Вдъхновени от динамиката на днешното време, дори и несъзнателно, ние откриваме и същевременно придаваме все повече естетика на ярките и интензивни тонове.

Тенденции в продуктовата фотография 2

Тенденции в продуктовата фотография – движение

Движение

Интензитетът при продуктовата фотография не обхваща единствено цветовата палитра в кадрите. Пренаситена от всякакви криейтив предложения, аудиторията поставя все по-високи изисквания към продуктовата фотография. Кратките видеа се превръщат в една от най-предпочитаните форми на комуникация между потребител и бранд, което изисква от стандартната продуктова фотография по-завладяваща концепция. Имплементирането на илюзия за движение в кадъра е подход, който частично задоволява нуждата от динамика и задържа интереса на аудиторията за по-дълго време.

Тенденции в продуктовата фотография 4

Тенденции в продуктовата фотография – мобилна ориентация

Мобилна ориентация

Няма излишни моменти на изненада и в нуждата от преобладаваща вертикална ориентация на кадрите от продуктовата фотография. След като смартфоните се превърнаха в основен прозорец към света, цялостната концепция на продуктовата фотография измести своя фокус. Разбира се, тук не говорим единствено за вертикални кадри, тук търсим концепция, която позволява лесното и безпроблемно преоразмеряване във формат, който да отговаря на смартфон екраните. Водени от последните тенденции при продуктовата фотография, този аспект се оказва лесно постижим поради минимализма във фоновата част на повечето кадри.