5/5 - (2 votes)
Няма правила за правене на добри снимки, има само добри снимки - Пейзаж 1

Няма правила за правене на добри снимки, има само добри снимки – Пейзаж

Изхождайки от факта, че фотографията спада към едно от изкуствата, би следвало да отграничим тази дейност от професионалните направления и да ѝ придадем разбирането за призвание. Подобно на останалите артисти – фотограф не се става, фотограф се раждаш. Човек може цял живот да чете и да се усъвършенства и никога да не заснеме кадъра на живота си. И обратно – абсолютно неграмотна в тази сфера личност да улови милисекундна нереалност само с камерата на смартфона си. Затова и Ансел Адамс увенчава смисъла на живота си, фотографията, със следната сентенция: “Няма правила за правене на добри снимки, има само добри снимки”.

“Алма-матер” за фотографско изкуство

Отвъд непреходната си сентенция, Адамс е автор и на 10 тома технически трудове по теория на фотографията. Този парадокс носи своето изключително послание, а именно – необходимостта от симбиоза между талант и познание. Успехът във всяка една сфера от живота, и в частност изкуството, се оглежда във вродените заложби на отделната личност. Певците не посещават музикални академии, за да се сдобият с глас, който да омагьосва публиката, те могат единствено да развият таланта, който се крие дълбоко в гърдите им.

Няма правила за правене на добри снимки, има само добри снимки 2

Няма правила за правене на добри снимки, има само добри снимки

Аналогична е историята и на именитите фотографи. Способността да виждат отвъд обичайната картина не се крие между страниците на специализирана литература или зад обектива на професионалната камера. Изисква се изкривена сетивност, пред която се разкриват невидими детайли. Получените през годините познания и опит способстват единствено за успешното пресъздаване на тази “тайна” концепция върху финалния кадър, предназначен за широката аудитория.

Неписаното “правило” в продуктовата фотография

Продуктовата фотография е сред най-креативните фотографски направления, което налага пречупването на класическите фотографски разбирания през призмата на постоянно променящите се социални нагласи. Най-голямото предимство на продуктовата фотография е и нейният най-голям недостатък – несигурността от възприятието на крайния резултат. Докато реализирането на немислими до момента идеи носи опасност, то златната среда при продуктовата фотография положително гарантира безразличие сред аудиторията, което би било еднакво пагубно и за бранда, и за професионалист като мен.

Няма правила за правене на добри снимки, има само добри снимки 2

Няма правила за правене на добри снимки, има само добри снимки –  Минов

Продуктовата фотография трябва да вълнува, трябва да експериментира и да поема рискове. Границата между гениалното и кошмарното при продуктовата фотография е размита и субективна, а примерите за това и до днес пренаписват истории. Връщайки се назад в миналото, можем да отчетем множеството примери за невъобразими успехи, сблъскали се със сериозна изначална социална съпротива. Когато говорим за продуктова фотография – противоречивите отзиви също приспадат към успехите, щом кадъра предизвиква силна ответна реакция у аудиторията.

Така можем да заключим, че основното “правило” за успешна продуктова фотография е експериментирането. Затова и аз като фотограф в София се старая да бъда преди всичко визионер и естет, а след това последовател на технически изпипания финален кадър в продуктовата фотография.