Оцени тази страница
Правилото на третините във фотографията 1

Правилото на третините във фотографията – какво трябва да знаем

Чудили ли сте се някога, дали фотографите използват определени техники в своите композиции? Разбира се. Колкото и да се доверявам на усета си на професионален фотограф в София, аз следвам и някои основни насоки като правилото на третините, заедно със златното сечение. Като лесна за използване основна техника за композиране, правилото на третините позволява да увеличим ангажираността на зрителя, максималното визуалното въздействие и да трансформираме нашите кадри от просто добри в силно впечатляващи изображения. Въпреки че принципът е бил използван от художници през цялата история на изкуството, за първи път техниката е описана и получила името си през 18 век от художника, писател и гравьор Джон Томас Смит. Оттогава правилото се е превърнало в една от най-разпознаваните и следвани фотографски техники.

Правилото на третините във фотографията 3

Правилото на третините във фотографията – какво трябва да знаем – свържете се с нас!

Защо правило на третините?

Правилото на третините не е нищо повече от средство за надеждно създаване на балансирани и визуално приятни фотографски композиции въз основа на начина, по който човешкото око естествено се движи и фокусира, когато гледа „изображение“. Основава се на симетрична решетка, чиито вертикали и хоризонтали задават точките на обективна красота. Правилото на третините действа като рамка, върху която са поставени обектът на продуктова фотография и евентуалните второстепенни елементи. Четирите точки, където линиите се пресичат, са най-силните фокусни точки, докато самите линии са вторите по важност фокусни точки.

Основата на правилото е, че поставянето на интересни обекти в пресечните точки или по линиите, а не в центъра на изображението, не само ще създаде балансирано и визуално привлекателно изображение, но ще позволи на зрителите да взаимодействат с продуктовата фотография по-естествено. Учените са доказали, че повечето хора естествено се фокусират първо върху една от пресечните точки, а не в центъра на изображението.

Правилото на третините във фотографията 2

Правилото на третините във фотографията – какво трябва да знаем – Минков Студио

Продуктова фотография по правилото на третините

Когато обектът на продуктова фотография е единствената точка на интерес в изображението, най-силната позиция обикновено е горната лява пресечна точка или лявата линия. Когато в изображението има множество точки на интерес, най-силната позиция се премества върху долната дясна пресечна точка. Но правилата са създадени, за да бъдат нарушавани и винаги си струва да тествате обекта на продуктова фотография и върху двете вертикални линии, за да видите кой вариант работи най-добре с всички останали елементи на снимката. Правилото на третините е важно и за създаване и контролиране на усещането за движение. Ако продуктовата фотография предполага движение или илюзия за такова, трябва да се обърне внимание на посоката, в която обектът се движи, като бъде подреден така, че да има повече място пред него, отколкото зад него.

Правилото на третините е чудесен инструмент за композиция, но не е задължителна фотографска техника. Има моменти, когато използването на правилото отслабва или проваля целта на продуктовата фотография. В някои случаи центрирането на обект е най-добрият вариант, който може да помогне да се демонстрира усещане за измерение или пространство и по никакъв начин не може да бъде счетено като фотографска “грешка”, щом естеството на продуктовата фотография го налага.

Научете още за Фото студио София – Minkov Studio