Въздействаща продуктова фотография: ефектът на цветовете

Оцени тази страница

Цветовете и продуктовата фотография – Какво трябва да знаем?

Цветове и емоции – това е една връзка, стара колкото света, която помага да бъдат онагледени иначе абстрактните човешки настроения. Асоциациите, наслоявани със столетия, влияят на начина, по който и днес се възприемат различните нюанси не само в продуктовата фотография, но и във всички останали визуални изкуства. Нежно розово, невинно бяло, интензивно червено – дори в езика повечето цветове вървят ръка за ръка със своите определения, което е показателно и защо в продуктовата фотография цветовата гама никога не трябва да бъде случайна.

Цветовете и продуктовата фотография – Жизнерадостни цветове

Жизнерадостни кадри в продуктовата фотография

Когато презентацията на един обект цели той да бъде показан в изцяло положителна светлина, продуктовата фотография често залага на ярки и наситени тонове. За постигането на по-весели и жизнерадостни кадри в продуктовата фотография могат да се използват тези нюанси, които естествено предизвикват положителни асоциации. Жълтото, светлозеленото и оранжевото не е нужно да присъстват в самия обект, за да приповдигнат настроението на хората, които ще го видят. Те могат да бъдат вложени в кадъра с изцяло декоративна цел – като аксесоари или фон, синхронизирани и превърнати в еуфорична картина. При по-ярките цветове в продуктовата фотография редовно се прибягва до тяхното приглушаване, обикновено при постобработката на кадрите, за да изглеждат по-стилно.

Неутрални кадри в продуктовата фотография

Неутралните кадри в продуктовата фотография позволяват изображенията да бъдат използвани по много различни начини впоследствие. Заснемането на подобни кадри е подходящи и при ситуации, в които обектите са достатъчно шарени сами по себе си и не се нуждаят от допълнително подсилване. Такива в продуктовата фотография най-често са дрехите. Бялото, сивото и черното са универсалните неутрални цветове, които поне на мен много ми помагат, когато искам да оставя обектът да говори сам за себе си. Поставянето му на неутрален фон компенсирам с различни композиционни техники, гарантиращи, че кадърът все пак има свой собствен характер.

Цветовете и продуктовата фотография  – Неутрални кадри

Стилни кадри в продуктовата фотография

В зависимост от цветовата гама, в която е заснет, един обект може да изглежда наистина луксозно и скъпо. За целта в продуктовата фотография се провеждат множество експерименти с тъмните оттенъци на синьото, сивото и кафявото, както и с наситеното черно. Кадрите в такива тонове изглеждат по-приглушени, затова аз добавям към тях прозрачни или рефлектиращи аксесоари като стъклени повърхности, вода и огледални материали. Последните не само внасят светлина в снимките, но и помагат обектът на продуктовата фотография да изглежда още по-стилен. Тъмната цветова гама е много подходяща за заснемане на продуктова фотография на изделия, предназначени за мъже, като алкохолни напитки, парфюми и мъжки аксесоари.

Ретро кадри в продуктовата фотография

Черно-бялата продуктова фотография винаги ще бъде на мода. Тя носи леко носталгично усещане и се свързва с миналото, когато възможностите на продуктовата фотография са били значително по-малко. Днес обектите с по-модерен външен вид се заснемат в черно-бяло в продуктовата фотография, за да им бъде придадена класа. Дрехите и аксесоарите се повлияват особено положително от такъв подход.

            Естетиката, с която продуктовата фотография се заиграва, когато експериментира с цветовете, има силата да въздейства върху сетивата и настроението на хората, привличайки ги по естествен начин към изображението.

Научете повече за продуктова фотография – Минков Студио

This website uses cookies.