5/5 - (3 votes)
Значение на фона при продуктова фотография 3

Значение на фона при продуктовата фотография – научете повече!

Равносилно на представянето на основния обект на продуктовата фотография е и въздействието на фона, чиято роля е да постави обекта в конкретен контекст. В зависимост от нуждите на продуктовата фотография, фонът би следвало да хармонира на цялостната концепция, като допълва основната палитра и подчертава качествата на целевия продукт. По-смелите решения се оглеждат в дълбочината на контраста между основния обект на продуктовата фотография и фона, като тук границата между успешния кадър и прекомерния кич е прекалено фина. Единствено маркетинговата стратегия зад продуктовата фотография е в състояние да определи в каква степен цветовата палитра и щрихите на фона могат да се противопоставят на основния продукт.

Значение на фона при продуктова фотография 2 - водка

Значение на фона при продуктовата фотография – насоки

Насоки при избора за фон при продуктовата фотография

Фонът е вторият най-съществен елемент след основния обект на продуктовата фотография. Той носи посланието зад кадъра, затова е изключително важно да съответства подходящо на темата на продуктовата фотография и да допълва идеята по естетически красив начин. Контрастът е основополагащ момент, който поставя акцент върху целевия продукт. Безопасната зона включва нюанси от основната за продуктовата фотография палитра, но това не е задължителен подход. Като фон могат да се използват всякакви подхождащи си цветове, които да направят основния обект по-забележим и същевременно да наситят кадъра с конкретна емоция. Жълтият цвят, например, се асоциира най-силно с лятото и може да бъде използван като ефектен фон при продуктова фотография на шапки, рокли, слънчеви очила и всякакви други летни елементи, независимо от техните цветове. Сред тенденциите на 2022 година са чистите фонове и ярките палитри, които ни дават възможността да изпъкваме със силни и въздействащи кадри без необходимостта да работим усилено върху създаването на специфична фонова атмосфера.

Значение на фона при продуктова фотография 1 - часовник

Значение на фона при продуктовата фотография – предпочитани фонове!

Предпочитани фонове за продуктова фотография

Както вече споменахме, монохроматичните фонове са сред най-актуалните решения, които придават плътност на кадъра и насочват недвусмислено вниманието към основния обект от продуктовата фотосесия. Това са едни от най-лесните и същевременно атрактивни варианти на продуктова фотосесия за социалните мрежи, когато се стремим да привлечем вниманието на аудиторията по време на безцелното “скролване из нюзфийда”. Друг често използван фонов ефект е замъгляването (боке ефект). По този начин се представя много по-детайлна концепция, която същевременно не отвлича вниманието от целевия продукт.

Текстурираните фонове са силно креативно решение, което придава на продуктовата фотография интригуващо арт присъствие. Еднотипното присъствие на фоновия елемент позволява на погледа да се фокусира върху основния обект, докато текстурата оказва въздействие върху дълбочината на кадъра и обрисуването на цялостната концепция. Текстурираните фонове най-често включват тухлени стени, културни полета, пясъчни дюни и всякакви мащабни и същевременно семпли пространства.