Блог

Отегчението като двигател на креативността

Отегчението - двигател на креативността в продуктовата фотография 1

Отегчението – двигател на креативността в продуктовата фотография – научете повече!

„Самотата, предшественикът на отегчението, спомага за раждането на идеите. Това е и целта на творческата медитация — да изпаднеш в такава меланхолия, та вдъхновението да те споходи дори само за да те предпази от лудостта.”

Този цитат от книгата “Само един поглед” на Харлан Коубън ми даде изключително интересна гледна точка относно извора ми на вдъхновение като фотограф в София. Никога не се бях замислял кое провокира креативността зад продуктовата фотография, а дори и да бях – най-вероятно щях да смятам, че гениалността черпи своето вдъхновение от други шедьоври. Разбира се, тук идват на пръв поглед клишираните моменти под душа или безкрайното въртене в леглото посред нощ, които вече не ми изглеждат толкова клиширани. И след като реших да разгледам внимателно тази вълнуваща мисъл, попаднах на някои интересни проучвания в световен мащаб.
Read More


Лятно вдъхновение за продуктова фотография

Лятна продуктова фотография 1

Лятна продуктова фотография – научете повече!

Лятото е в разгара си и няма как да подминем с лека ръка момента, когато положителните емоции струят от всичко, което ни заобикаля. Като фотограф в София съм силно изкушен да се отдам на поредното любимо професионално пътешествие, което да ме отърси от столичната динамика при сблъсъка с белите гребени на морските вълни. Настъпи сезонът на пъстрите кадри с освежаващ привкус и романтична нотка и за да ви придам част от моето лятно вдъхновение, смятам да споделя с вас някои мои любими морски моменти, създадени за продуктова фотография.
Read More


История в един кадър

Динамика в продуктовата фотография 1

Динамика в продуктовата фотография от  от Minkov Studio

Гениалността на фотографията като изкуство е възможността да разказваш истории без да използваш думи и движения. Докато изображението се нуждае от една-единствена секунда, за да разгърне съвършенството си пред аудиторията, понякога съзнанието остава запленено за много по-дълго време. През това време изображението оживява и разкрива своите тайни и послания, провокирайки въображението чрез множеството си превъплъщения. “Понякога” отразява точно тези моменти на гениалност, които открояват съвършенството сред масата от изображения. Затова нека си поговорим за динамиката в продуктовата фотография и способността ѝ да се противопоставя на статичността.
Read More


Едиториал продуктова фотография

Едиториал продуктова фотография 3

Едиториал продуктова фотография – от Minkov Studio

Когато говорим за едиториал продуктова фотография, имаме възможността да се насладим на творческа експлозия, защото този тип продуктова фотография не просто представя продукт, а предизвиква емоция. Едиториал продуктовата фотография се ражда между кориците на луксозните списания, откъдето идва и самото наименование “editorial” (от англ. “редакторски”). Основната идея зад този тип продуктова фотография е визуалното въздействие, затова и кадрите най-често представляват завършено произведение на изкуството.
Read More


Въздействието на цветовете в продуктовата фотография

Въздействие на цветовете 1

Въздействие на цветовете в продуктовата фотография – научете повече!

Един от най-силните подходи за манипулиране на визуалното възприятие в продуктовата фотография са цветовете. Всеки цвят притежава уникален емоционален заряд, който ни въздейства по различен начин. Когато става въпрос за продуктова фотография, аз разчитам на всеки детайл от кадъра, за да придам на финалните изображения търсеното усещане. Съпоставям не само продукта с цветовете на останалите елементи и фоновия нюанс, но търся и подходящото съчетание между продукта и тона на косата, кожата и очите, когато в продуктовата фотография участват и модели. Всички тези цветови техники са залегнали в науката за цветовете, която се прокрадва между страниците на фотографските библии. Благодарение на тях, като фотограф в София аз имам възможността да достигна до подходящата аудитория за секунди. Read More


Тенденции в продуктовата фотография

Тенденции в продуктовата фотография 1

Тенденции в продуктова фотография – минимализъм

Подобно на всяка сфера в нашия живот и продуктовата фотография бива повлияна от промените в заобикалящия ни свят. Тук изследваме модела на поведение на аудиторията във виртуалното пространство, който съвсем естествено е наложен от децата на метавселената – Поколението Z. Като фотограф в София лично аз нямам нищо против да бъдем водени от иновативните и силно дигитализирани млади личности, защото именно те са двигателя на този интензивен и приятно дързък подход сред продуктовата фотография. За да успеем да се докоснем до свежия творчески порив, наложил се през последните години, ще разгледаме някои от най-актуалните тенденции сред продуктовата фотография
Read More


Продуктова фотография – крепежни планки

Продуктова фотография крепежни планки 1 - снимка

Продуктова фотография – крепежни планки

Най-вероятно основният въпрос тук би бил следният: „Кое ме е подтикнало да създавам продуктова фотография на крепежни планки?”. Отговорът винаги си остава един и същ – професионализмът. Като фотограф София, аз съм ангажиран с всякакви проекти, някои от които са далеч от представата за актуални, луксозни и вълнуващи. Противно на идеалистичните очаквания на любителите фотографи, тази професия не е свързана единствено с модна фотография или очарователни пейзажи и завладяващи събития. Голяма част от проектите са на чисто прагматично, но все така професионално ниво. Това е и причината в моето фото студиото в София да получа едно колетче с метални пластинки, поставяйки ги под светлината на прожекторите (в моята сфера наречени – светлинни модификатори), за да ги пресъздам в продуктовата фотография – крепежни планки

Read More


Продуктова фотография – кожени якета

Продуктова фотография кожени якета 3 - мъжко

Продуктова фотография кожени якета – Minkov Studio

В какъвто и контекст да разглеждаме кожата, тя притежава уникалност и дълбочина. Това е една от причините кожените дрехи и аксесоари да оглавяват класацията на непреходни класики по отношение на мода и интериорен дизайн. От професионална гледна точка на фотограф София, задачата да вдъхна живот в продуктовата фотография на кожени якета е изключително приятно предизвикателство. Независимо от спецификите при заснемането на кожени изделия, съвършенството на тази материя носи чувство на удовлетвореност при проявлението на всеки фин детайл във финалните кадри.

Read More


Продуктова фотография – модна линия

Продуктова фотография модна линия 1 - рокля

Продуктова фотография на модна линия от студио Минков

Пресъздаването на модна линия с участието на модели е изключително динамичен процес, при който представянето на конкретен продукт зависи от работата на цял екип. Докато стандартната продуктова фотография на модна линия предполага индивидуализъм като водеща предпоставка за творческо вдъхновение, колаборацията с модели и стилисти се нуждае от по-сериозна степен на професионализъм. При подобни проекти крайният резултат е преди всичко отражение на енергията между отделните личности, която спомага за правилната комуникация по време на всеки един етап от заснемането на продуктова фотография – модна линия.

Read More


Продуктова фотография – рокли

Продуктова фотография – Рокли

Едно от най-комплексите направления в продуктовата фотография е представянето на модна линия. Това е изключително динамичен процес, а професионализмът при този тип фотосесии е двустранен. За да пресъздам в своето фото студио в София съвършената продуктова фотография – рокли, аз имам ангажимента и, разбира се, честта да работя в колаборация с професионални модели, които да вдъхнат емоция в проекта. Този тип ангажименти до голяма степен се припокриват с модната фотография, изисквайки от мен като фотограф в София да гарантирам, че всеки един детайл от визията на модела се съчетава с основния елемент от продуктовата фотография – роклите.

Read More