Блог

Продуктова фотография на дамски чанти

Продуктова фотография на дамски чанти 1

Продуктова фотография на дамски чанти научете повече

Модата и фотографията винаги са вървели ръка за ръка. За елегантни аксесоари като дамските чанти, улавянето на перфектното изображение е от съществено значение за предаване на майсторството, детайлите и стойността на артикула. Дамските чанти са специфичен обект на продуктовата фотография поради неправилната си форма, а в нередки случаи не притежават достатъчна твърдост, за да застанат самостоятелно по красив начин. Тази особеност изисква много работа и допълнителни приспособления, които да ги придържат и изпълват. Продуктовата фотография на дамски чанти е белязана от сериозна важност, тъй като трябва да представя реалистичната визия и качеството на изработката и на използваните материали. Резолюцията на кадрите притежава голямо въздействие, тъй като повишава доверието на аудиторията към продукта и изобщо към бранда, а и задоволява любопитството на потребителите при увеличение на изображението
още …


Продуктова фотография на козметика

Продуктова фотография на козметика 1

Продуктова фотография на козметика – научете повече

Козметиката интуитивно се асоциира с красотата, а от там и продуктовата фотография на козметика без нужния естетически поглед би представлявала не просто фотографска катастрофа, но и истинско бюти прегрешение. Подходящата продуктова фотография на козметика е от изключителна важност, защото тя индиректно придава стойност – не само финансова, но и от гледна точка на качеството на продукта и отношението на бранда към крайния потребител. Дори и да не говорим за рекламна фотосесия, “по-обикновената” продуктовата фотография на козметика също следва някои основни правила, които изискват безпогрешна симбиоза между фотографските умения и творческия поглед.
още …


Продуктова фотография на матраци

Продуктова фотография на матраци 1

Продуктова фотография  на матраци – научете повече

При все че продуктовата фотография е разновидност на фотографията, сама по себе си тя също се разделя на подкатегории в зависимост от предназначението на кадрите. В едни моменти се набляга на скучен професионализъм като по учебник, в други – креативността изкривява представите за правилно и грешно. В този ред на мисли като фотограф София ми се налага да съобразя и още нещо, освен маркетинговата стратегия, а именно – големината на обекта на продуктовата фотография. Позовавайки се на тривиалната сентенция, че “размерът има значение”, не можем да не отчетем трудностите пред фотографската професия при продукти със значително по-голям или по-малък размер. И тук ще се отделим от техническото изпълнение на продуктовата фотография на подобни мащабни проекти, фокусирайки се върху ограничения творчески запас. Със сигурност ще се впуснем в приключение, докато организираме гениалната концепция, която се нуждае от много по-сериозен и мащабен ресурс. Въпреки перипетиите около тези импозантни проекти, продуктовата фотография на матраци стъпва върху обетованата земя на здравословния сън и качествената почивка, което безспорно улеснява творческия замах. още …


“Да виждаш в цветове е наслада за окото, но да виждаш в черно-бяло е наслада за душата”

Да виждаш в цветове е наслада за окото, но да виждаш в черно-бяло е наслада за душата 1

“Да виждаш в цветове е наслада за окото, но да виждаш в черно-бяло е наслада за душата” – научете повече! 

Смятам за удивително как е възможно с няма и 20 думи човек да навлезе толкова дълбоко в същността на продуктовата фотография. Каквото и да напиша по-надолу, би наподобявало блед опит за съгласие с Андре Колдуел, но далеч не толкова вълнуващ и резониращ в съзнанието. Това, разбира се, съвсем не ме притеснява, защото моето призвание като фотограф в София изисква от мен да провокирам въображението по съвсем различен начин. Въпреки това бих се радвал, ако и аз успея да увековеча портфолиото си продуктова фотография под някакъв непреходен надслов, който да кара името ми да изплува мигновено в съзнанието, редом до някои от най-бележитите имена за всички времена. Но засега оставям настрана тези мои съкровени въжделения и ще се фокусирам върху черно-бялата продуктова фотография.

още …


Кратка история на фотографията и възходът на продуктовата фотография

Кратка история на фотографията - възходът на продуктовата фотография 1

Кратка историята на фотографията – възходът  на продуктовата фотография – научете повече! 

Като основополагаща година ще използваме 1839. Остро критикувана от църквата и от повечето тогавашни художници, фотографията чернее под клеветите, че успехът на една снимка не се дължи на уменията на фотографа, а само на техническите качества на използвания фотоапарат. Или че фотографът не може да оформи изображението като художник и затова фотографията е копие на реалността, а не абстрактно изкуство. Сякаш това не е достатъчно, защото дори влиятелни личности като Бодлер, например, определят фотографията като феномен на масовия идиотизъм и на минимизиране на изкуството. Затова и като фотограф в София не мога да съм по-благодарен от факта, че творя в 21-ви век..

още …


Продуктовата фотография – натюрморт през обектива

Продуктова фотография - натюрморт през обектива 1

Продуктова фотография – натюрморт през обектива – научете повече!

Роден между 2-ри и 3-ти век пр. н. е., утвърдил се като независим живописен жанр през Ренесанса и добил популярност със своите интерпретатори от 17-ти век, натюрмортът е едно от направленията в изобразителното изкуство, преминало през времето до наши дни. Създаването на натюрморт означава избор на тема, избор на емоция, ​​която тази композиция дължи на аудиторията и, най-вече, избор на светлина. Паралелът между класическия натюрморт и съвременната продуктова фотография е поразителен, затова като фотограф в София аз откривам смисъл и вдъхновение в изучаване на изкуството, независимо дали предполага допирни точки с фотографията. Натюрмортът, обаче, има много какво да ни помогне при изграждането на продуктова фотография, затова и ще разгледаме приликите между двете направления.

още …


Тайнствата на макро продуктовата фотография

Тайнствата на макро продуктовата фотография 1

макро продуктовата фотография – научете повече!

Макрофотографията е това направление, което може да пресъздаде ежедневието ни по магически начин. В този случай дори не се налага да търсим вдъхновението дълбоко в себе си, защото само един поглед през окото на макрообектива ще ни разкрие тези непознати до преди това светове. Притегателната сила на близкия план се простира дори до най-семплите моменти от ежедневието ни, когато красотата на заобикалящия ни свят ни подканва да овековечим венчелистчетата на някое от цветята в градината пред дома. Като фотограф в София аз самият използвам тази техника доста често, за да подсиля въздействието от продуктовата фотография върху аудиторията.
още …


В изследване на правилната композиция при продуктовата фотография

Правилна композиция при продуктовата фотография 1

Правилна композиция при продуктовата композиция – научете повече!

Колкото и потенциал да откриваме в обекта срещу себе си, понякога изглежда невъзможно да реализираме идеята, която се е родила в съзнанието ни. Тази несправедлива реалност е част от професионалния растеж на всеки прохождащ фотограф. И това е напълно нормално. Като фотограф в София с богат опит зад гърба си, аз също съм попадал в плен на подобни терзания, но никога не съм се отказвал от идеята си. И сега, години по-късно, моето фотостудио в София се е превърнало в точно това магическо ателие, сътворяващо абсолютно съвършена и дори леко нереална перспектива във всяка моя продуктова фотография. А ако мога да дам няколко основни насоки за пълно овладяване на перфектните кадри, то бих наблегнал на следните моменти:
още …


Контрол върху дълбочината на рязкост в продуктовата фотография

Контрол върху дълбочината на остротата в продуктовата фотография 1

Конрол върху дълбочината на остротата в продуктовата фотография – научете повече!

Насочвайки вниманието си към фотографията, със сигурност ще останем дълбоко объркани от фундаменталния парадокс, с който тя ни очарова. Едновременно талантът е всичко, но ни се предоставят и хиляди технически параметри за съвършен резултат. Как следва да тълкуваме тези взаимно противопоставящи се твърдения през призмата на продуктовата фотография?
още …


Няма правила за правене на добри снимки, има само добри снимки

Няма правила за правене на добри снимки, има само добри снимки - Пейзаж 1

Няма правила за правене на добри снимки, има само добри снимки – Пейзаж

Изхождайки от факта, че фотографията спада към едно от изкуствата, би следвало да отграничим тази дейност от професионалните направления и да ѝ придадем разбирането за призвание. Подобно на останалите артисти – фотограф не се става, фотограф се раждаш. Човек може цял живот да чете и да се усъвършенства и никога да не заснеме кадъра на живота си. И обратно – абсолютно неграмотна в тази сфера личност да улови милисекундна нереалност само с камерата на смартфона си. Затова и Ансел Адамс увенчава смисъла на живота си, фотографията, със следната сентенция: “Няма правила за правене на добри снимки, има само добри снимки”.

още …