5/5 - (1 vote)
Контрол върху дълбочината на остротата в продуктовата фотография 1

Конрол върху дълбочината на остротата в продуктовата фотография – научете повече!

Насочвайки вниманието си към фотографията, със сигурност ще останем дълбоко объркани от фундаменталния парадокс, с който тя ни очарова. Едновременно талантът е всичко, но ни се предоставят и хиляди технически параметри за съвършен резултат. Как следва да тълкуваме тези взаимно противопоставящи се твърдения през призмата на продуктовата фотография?

Върху умения или талант се гради продуктовата фотография

Или по-точно казано – върху малко и от двете. Съществуват множество предпоставки за въздействащо изпълнение на продуктова фотография. Малко по-надолу ще разгледаме и основните фактори, които влияят върху дълбочината на рязкостта или иначе казано – контрола върху фокуса на изображението. Независимо от тях, всеки успешен фотограф се нуждае и от вътрешен усет към детайла.

Правилната техника и добрата практика могат единствено да ни улеснят при реализиране на вече формирани в съзнанието ни кадри. И ето тук се поставя акцентът и разликата между посредствеността и гениалността. Без вроден естетически компас всеки кадър ще загатва за липса. Всеки по-изострен обект ще стои като допълнително залепен елемент върху кадъра на продуктовата фотография и всяко омекотяване на дълбочината на рязкост ще носи усещане за мъгляв неуспешен опит.

Контрол върху дълбочината на остротата в продуктовата фотография 2

Контрол върху дълбочината на остротата в продуктовата фотография – от Минков студио

Малко повече за дълбочина на рязкост

Това е пространството извън фокусната точка, в което обектите на продуктова фотография все още изглеждат относително остри. Факторите, които ѝ влияят, са размерите на сензора на камерата, блендата и фокусното разстояние. По-големите матрици улесняват постигането на малка дълбочина на рязкост при продуктовата фотография, но не винаги сме в състояние да сменяме камерите, което налага манипулиране на следващите два фактора.

По-отворените бленди пропускат повече светлина, респективно намаляват частта от кадъра, която изглежда по-остра и по-този начин позволяват позиционирането на по-остър обект от продуктовата фотография между размит преден план и заден фон. Също така, по-голямото разстояние между обекта на продуктова фотография и задния фон засилва ефекта на омекотяване.

Сега се връщаме и към фокусното разстояние и прякото му влияние върху дълбочината на рязкост в продуктовата фотография. Колкото по-близо сме до обекта и колкото по-близо фокусираме, толкова повече се намалява дълбочината.

Контрол върху дълбочината на остротата в продуктовата фотография 3

Как да увеличим максимално дълбочината на рязкост

Досега разглеждахме предпоставките за намаляване на остротата в кадъра, но при изпълнението на продуктова фотография не винаги търсим този ефект. В зависимост от маркетинговата стратегия, понякога се нуждаем от изострен контраст, който да акцентира безапелационно върху конкретния обект от продуктовата фотография. В тези ситуации разчитаме на затворени бленди, широкоъгълни обективи и фокус върху отдалечени от обектива обекти.

Разбира се, всичко разгледано дотук са само базови постулати, които очертават основните рамки на контрол върху дълбочината на рязкост при фотографията. Като професионален фотограф София, аз съм овладял допълнителни тънкости, които ми спомагат за правилното изграждане на цялостния кадър. Наличието на разнообразна снимачна техника в моето фотостудио в София също допринася за адаптивния ми подход към разнообразните нужди на проектите, върху които ежедневно работя.