5/5 - (2 votes)
Продуктова фотография 1 - монета

Продуктова фотография – творчество!

Независимо дали става въпрос за продуктова, портретна, пейзажна, модна фотография или каквато още можете да се сетите, ние винаги ще говорим за изкуство. Успехът зад всеки един фотографски кадър се крие в художествената му стойност. Въпреки това продуктовата фотография си партнира с една не по-малко творческа сфера, която превъплъщава бизнес идеите в произведения на изкуството. Маркетингът е призмата, през която се пречупват и колаборират творческите решения на криейтив специалистите и хората зад обектива като мен, фотограф в София. За мен винаги е било чест да участвам в подобни дискусии, в които свободата на мисълта е най-висша ценност, като единствената отпорна точка, която е универсален лайтмотив при всяка продуктова фотография, е концепцията да продава емоция, а не продукт.

Продуктова фотография 2 - кафемашина

Продуктова фотография – позициониране!

Правилото на 3-те секунди в обсега на продуктовата фотография

До съвсем скоро максималното време за изграждане на впечатление в социалните мрежи беше 3 секунди, като няма да се изненадам, ако това време се е стопило още. Подобно времево ограничение оказва сериозен натиск върху всяка една продуктова фотография, което, от една страна, е допълнителен стрес, но ,от друга, е генератор на гениални решения. В днешното забързано ежедневие никой няма време да се вглежда прекалено задълбочено в изображения, да чете текстове под постове и реклами и да търси скрити послания. Продуктовата фотография трябва да действа светкавично и да грабне цялостно вниманието чрез нестандартни концепции и визуални манипулации. Едва в тези случаи бихме могли да твърдим, че сме свалили “проклятието на 3-те секунди” и нашата таргет аудитория е склонна да прояви по-обстоен интерес към обекта на продуктова фотография.

Продуктова фотография 3 - вино

Продуктова фотография – част от маркетинг стратегията!

Техники за по-добро маркетингово позициониране на продуктовата фотография

Както вече споменахме, продуктовата фотография си остава преди всичко произведение на изкуството и това е най-силният коз от гледна точка на маркетингова стратегия. Макро фотографията е една от техниките, която продължава да вълнува съзнанието по наистина неописуем начин. Наситеният с детайли кадър сякаш успява да откъсне аудиторията от реалността, пренасяйки я в магнетичния свят на недоловимото за невъоръжено око съвършенство. Тези изображения са задължителна спирка не само на погледа, но и на съзнанието, карайки ни да изучим и да се насладим на всеки един детайл. След като сме постигнали основната си цел – вниманието на аудиторията, е важно да предложим и по-реалистични кадри на продукта, които да дадат ясна представа за формата, размера и цялостния му облик.

Друг успешен похват при продуктовата фотография са кадрите с успешно уловен момент на застинало движение. Подобно на макро фотографията, тези изображения носят прекомерна наслада за всички сетива, която често се прехвърля и върху репутацията на бранда. Независимо, че заслугите за кристалното съвършенство в кадъра са изцяло на фотографа, то със сигурност лаврите ще се прехвърлят към производителя и неговия продукт.