Оцени тази страница
Продуктова фотография 134

Продуктова фотография – Minkov Studio

Доста често при  запитване от клиенти за заснемане на дребни продукти тип бижута, се налага да обяснявам доста детайлно  разликата между единичен кадър и стакнати кадри /няколко кадъра събрани в  един/. Ще опитам по-подробно да обясня разликата и нуждата от тях.

За да представим дребните и лъскави бижута с най-малките детайли в едър план, се налага да използваме макро обектив или макро пръстен, като снимаме продукта от много  близо. Това близко разстояние налага плитката дълбочина на рязкост (DOF), или по друг начин казано  ограничава се участъка в дълбочина перпендикулярно на обектива, в което всичко е на фокус, като останалата част от снимката се размазва.

Продуктова фотография 136

Продуктова фотография- SEIKO

За това използваме технология наречена фокус стакинг, или избираме от всеки кадър участъка който е на фокус от няколко снимки, като на всяка снимка участъка  се измества в дълбочина, започвайки от най близката част на продукта до обектива, и ги редуваме последователно чрез равни стъпки с обектива, докато стигнем да най-отдалечената част на продукта.  Събирането става със специален софтуер, в случая съм използвал  фотошоп, като участъците  на фокус от всяка една снимка се отделят с маска, след което се събират всички в една.  На клипа включвам и изключвам всички фокусни участъци последователно, за да се види нагледно това което обяснявам.

Продуктова фотография 137

Продуктова фотография – часовници сейко

За примерът който показвам във видеото(реален кадър за клиент), съм снимал 9 кадъра с различен фокус, при настройки на фотоапарата  f11 ,  1/350s.

Предполагам че за хора които не им е това работата, всичко това изглежда доста объркващо, за това прилагам по-долу два кадъра за сравнение. На първият фокусът е в началото на бижуто, като всичко останало назад е размазано, вторият кадър е вече събраният от всички кадри с участъци на фокус, и така получаваме цялото бижу във много детайлен и добре изглеждащ вид.

Продуктова фотография 138
Продуктова фотография 139

Разбира се, има вариант в който цялото бижу да бъде на фокус от  една снимка, като изтеглим фото техниката назад и изрежем снимката да изглежда в близък план ,  но качеството на снимката става съвсем различно и изглежда  като снимано с телефон а  дребните и важни детайли се изгубват, и снимката стои мътна и неясна.

 

Искате да намерите добър фотограф София? Разгледайте нашето портфолио.

Автор