5/5 - (1 vote)
Професионална фотография 1

Професионална фотография – научете повече!

Или.. да живееш от страстта си не е толкова лесно, колкото изглежда.

Фотографията е страст, която вдъхновява много хора. Да живееш от страстта си обаче е нещо друго. При професионалната фотография вече не става въпрос само за правене на снимки. Да живееш от това означава да станеш „предприемач“ и следователно да прекарваш по-голяма част от времето си в управление на бизнес въпроси (проучвания, маркетинг, счетоводство, уеб комуникация, софтуерна обработка и т.н.), а не просто да се отдадеш на удоволствието от заснемането. Ето тук идва разликата между фотографията като хоби и професионалната фотография, която изисква много повече материални и нематериални вложения, отколкото просто дарба.

Професионална фотография 2

Професионална фотография – свържете се !

Професионалната фотография като бизнес

Вече сме говорили за вродения талант и усещането за детайла, но при професионалната фотография техниката е не по-малко важна. Като предприемачи ние продаваме творчеството си, следователно качеството е нещо съвсем естествено и задължително при професионалната фотография.

Също така трябва да се изправим пред факта, че нашият бизнес няма да може да се обърне към „всички“. Не можем да бъдем навсякъде едновременно (за това ще говорим по-долу). За да бъдем ефективни, трябва да се съсредоточим върху целевата си група. Този етап от професионалната фотография е много важен и, разбира се, мотивиран от предпочитаното от нас професионално направление, което също ще споменем след малко.

И защо това е толкова важно? Съвсем просто, защото това ще повлияе на нашата маркетингова стратегия и оттам на броя възлагани ни проекти. Вие не бихте кореспондирали с мениджър на голяма компания по същия начин както с двойка, която иска фотосесия за “Свети Валентин”, нали? Посланието ни към аудиторията трябва ясно да заявява кои сме ние и кого търсим.

Професионална фотография 3

Професионална фотография – Минков Студио!

Да открием себе си в професионалната фотография

Невъзможно е да обхванем всяко едно направление от професионалната фотография. Конкретиката е от съществено значение, защото ще повлияе на последващото ни професионално развитие, маркетинговата ни стратегия и необходимото оборудване. Разбира се, това не означава, че не бихме могли да се занимаваме и с по-различни проекти, просто както вече стана ясно, не можем да бъдем навсякъде едновременно. Нали не си представяте как тичате от току-що приключила сватбена фотография към вашето фото студио, за да заснемете една-две продуктови фотографии и след това изкачвате Витоша, за да уловите и изгрева? Аз, например, като фотограф  София, съм се насочил основно към продуктовата фотография, като за целта през годините съм се постарал да създам и най-благоприятното за мен и творческите ми ангажименти фото студио в София. Това не означава, че понякога не предизвиквам себе си с по-разнообразни проекти, но това е по-скоро личен творчески порив, отколкото професионален завой. Професионалната фотография е завладяваща именно защото ни позволява да се развиваме с всеки проект, независимо от нивото ни. Стилът ни постепенно се усъвършенства, работният процес и обработката на кадри стават по-бързи и по-последователни. Майсторството ни позволява да изпробваме нови техники, да надскачаме нови лимити, постепенно да се освобождаваме и да изразяваме себе си все по-красиво.