Оцени тази страница
Студийна фотография 1

Студийна фотография – Минков Студио

Основната характеристика на студийната фотография е контролираната снимачна обстановка, която позволява на фотографа пряко да въздейства върху осветлението, фона и всички останали аспекти на фотосесията. Осветлението е най-важният компонент в студийната фотография, защото е в основата на добрата снимка. То ни позволява да снимаме при по-ниско ISO, което прави изображението по-малко зърнесто. А какво по-хубаво от постоянно осветление, което не поставя времеви ограничения върху творческия процес.

Студийна фотография 2

Студийна фотография – научете повече!

Основно оборудване за студийна фотография

На първо място, имате нужда от камера и обектив. Да, звучи шокиращо, разбирам. Но тук не говорим за каква да е техника, а за избора на правилни фотоапарат и обектив, защото те оказват огромно влияние върху нашите снимки. Стативът е другият задължителен компонент при студийната фотография, защото ни позволява да правим снимки, без да изгубим безвъзвратно момента при неволно потрепване на ръката. Освен това ни позволява лесно да регулираме ъгъла и височината на камерата и можем да сме сигурни, че експозицията няма случайно да се промени.

Осветлението е от решаващо значение за качеството на нашето изображение и за това се нуждаем от поне един източник на светлина. Можем да използваме различни видове осветително оборудване като стойки за осветление или светлинни модификатори. Това ни позволява да осветим нашия обект по целенасочен начин. За да променим ъгъла на светлината или да ѝ придадем различен вид, можем да използваме дифузори или рефлектори. И не на последно място трябва да помислим за фотографския фон – ролките хартия или плат, които поставяме зад вашия обект/продукт в кадъра. Фонът обикновено е бял, но често се налага да бъде изработен в различни цветови гами и с индивидуален дизайн, в зависимост от нуждите на студийната фотография.

Студийна фотография 3

Студийна фотография – свържете се с нас!

Предимства на студийната фотография

Със сигурност наличието на студио ни позволява да снимаме при пълна свобода, защото може да снимаме всичко, което искаме, без времеви ограничения и без да се притесняваме какво и как снимаме. Студийната фотография ни позволява и да експериментираме с различни светлинни схеми, като започнем от най-простото решение (един източник на светлина) и стигнем до по-сложни схеми с множество светлинни точки.

Друг важен аспект на студийната фотография е, че при лошо време, порой, сняг, светкавици и гръмотевици, ние ще бъдем спокойни, с правилната температура и с покрив над главата си. Което се оказва изключително важно, когато имаме камера в ръка, декори от всяка страна и хора, които да трябва организираме. Отделно студийната фотография предполага максимална концентрация и за мен като фотограф в София, и за моделите и стилистите, ако става въпрос за модна фотография.

Спокойно можем да заключим, че студийната фотография е зоната на комфорт на всеки фотограф. Фон, изкуствена светлина (следователно постоянна, за разлика от естествената), точната температура, която винаги е удобна, налични съблекалня и баня… Разбира се, в моето професионално фото студио в София също сме ставали свидетели на непредвидени събития, но те със сигурност са по-лесно управляеми, отколкото когато се намираме сред природата.

Научете още за Фото студио София  – Minkov Studio