5/5 - (2 votes)

Продуктова фотофрафия – Българска трапеза

Традициите са основният елемент, който поддържа самосъзнанието на всеки народ. Независимо от това докъде се простират държавните граници, колко века се е запазило името на държавата или в коя част на политическия спектър се намираме в момента, традициите оставят у всеки чувството за родственост сред хиляди, а дори и милиони непознати. Историята е само изходната точка, тя е нещо отминало, което ни докосва единствено в качеството си на факти, докато традициите горят у нас и поддържат пламъка на принадлежност на всеки народ.

Посланието зад продуктовата фотография – българска трапеза

Живеейки във време, в което границите към света са отворени, става все по-необходимо не просто да помним, но и да отстояваме българското. Продуктовата фотография на българската трапеза винаги е пресъздавала очарованието на простичките, а същевременно любими и народни неща. Със сигурност за всеки фотограф в София като мен съществуват далеч по-привлекателни направления, които да очароват аудиторията с внушително съвършенство и блясък в кадрите. Посланието, обаче, което стои зад днешната продуктова фотография на българската трапеза, има за цел да ни припомни корена на щастието, а именно – българското.

Продуктова фотофрафия -Българска трапеза – Доверете ни се!

Въздействие при продуктовата фотография на българска трапеза

За да може продуктовата фотография на българска трапеза да успее да въздейства по желания начин, кадрите трябва да излъчват емоция, да разказват история. В този случай и най-малкият детайл насища кадъра, като предизвиква необходимите усещания, за да бъде маркетинговата кампания успешна. При продуктовата фотография на българска трапеза заложих на традиционни елементи от кулинарията като зеленчуци и подправки, които задължително присъстват в ястията. Чашата с вино придава изтънченост, като същевременно е поредната препратка към непреходната история.

Продуктова фотофрафия -Българска трапеза – Традиционни елементи

Продуктова фотография на българска трапеза – осветление и динамика

За да се създаде цялост между всички тези елементи от продуктовата фотография на българска трапеза, ключова роля играе осветлението. Подходящото осветление по време на снимачния процес придава финалния щрих у всеки кадър, като манипулира възприятията на аудиторията по-най чист начин. Разположението на прожекторите обрисува контраста, който е необходим, за да се придаде дълбочина във фотографиите. В комбинация с дървесния мотив, използван като фон, продуктовата фотография на българска трапеза пресъздава топлината на домашната камина и комфорта на семейния уют. Отблясъците от прожекторите се заиграват като пламъчета, насищайки кадрите с динамика.

Продуктова фотофрафия -Българска трапеза – Студио Минков

Друг момент на „оживяване” на продуктовата фотография на българска трапеза е включването на модели в снимачния процес, които да имплементират реална динамика. За определен момент фото студиото в София се превърна в истинска кулинарна арена, а пресъздаването на реални ситуации в кухнята доближава обекта на продуктовата фотография от българската трапеза към аудиторията.