5/5 - (1 vote)

Продуктова фотография – декоративна козметика

Когато става въпрос за цветове, блясък и разнообразие от текстури, пред продуктовата фотография се открива цял нов свят.  Декоративната козметика се откроява като едно от най-благодатните направления на продуктовата фотография точно поради възможността да се създаде цялостна творческа концепция единствено благодарение на самите продукти. Включвайки в проекта не само основния продукт, но и външната му опаковка, както и част от съдържанието му, в много от случаите се елиминира нуждата от допълнителен декор, който да подсилва ефекта при крайния резултат.

Продуктова фотография – сенки за очи

Когато набиращ толкова скоростна популярност български козметичен бранд се обърне точно към мен, няма как да не се почувствам поласкан, особено като се има предвид сериозната конкуренция сред фотографите в София. Разбира се, удоволствието да получа пратка с течни сенки от новата колекция в своето фото студиото в София ме развълнува като професионалист, защото луксозните опаковки, както и цветовете и блясъкът на текстурите сами по себе си гарантират успех при подобна продуктова фотография. Независимо от ефектната визията на продуктите, процесът по заснемане, разбира се, изисква отношение към детайлите и най-вече по повод на осветлението и фона.

Продуктова фотография – декоративна козметика

В подобни продуктови фотографии по-важно е продуктите и респективно цветовете им да бъдат представени правилно, отколкото да се набляга единствено върху естетиката на самите опаковки. Заснети от по-далечен план, продуктите следва да бъдат поставени върху контрастен фон, който да позволява открояването на цветовете. При близък кадър на самите текстури, фонът с телесен цвят би дал най-ясна представа за нюансите и начина, по който биха изглеждали върху кожата. Правилното осветление е от съществено значение в цялостната концепция на продуктовата фотография на декоративна козметика по отношение на само на цветовете, но и на тяхната плътност и съответно блестящ или матов завършек върху кожата.

Продуктова фотография – декоративна козметика

Продуктова фотография – текстури

Като моден фотограф аз имам възможността да работя с невероятни професионалисти, които да вдъхнат живот във всеки кадър. При продуктовата фотография на декоративна козметика също биха могли да се използват модели, чието лице да послужи като платно за рисуване. Този подход е един от най-успешните, като много често кадри от подобни фотосесии оглавяват кориците на световни модни списания.

Продуктова фотография – декоративна козметика

Друг похват, използван при продуктовата фотография, е насищането на кадрите с текстури. При тази фотосесия си позволих да излея част от съдържанието на течните сенки за очи, като плътността на цветовете веднага приковава погледа по вълнуващ начин. Ефектът при натрошените и разпръснати прахообразни продукти е аналогичен, като тези техники в продуктовата фотография придават релеф и динамика на самите кадри по изключително елегантен начин.