5/5 - (1 vote)
Фотографията е реалност толкова фина, че става по-реална от реалността 1

Фотографията е реалност толкова фина, че става по-реална от реалността – Минков

Замислете се за най-красивата роза, която някога сте виждали. Съвършенството пред вашия поглед ви кара да се размечтаете, а при всички положения и да увековечите този спомен в снимка. Сега си представете, че в полезрението ви попада професионален кадър на тази най-красива роза. В тази ситуация със сигурност ще бъдете омагьосани за много повече време, изучавайки всеки един детайл от изображението. Това е и призванието ми като фотограф в София – да черпя от красотата на живота и да възпроизведа тази емоция в много по-силен мащаб. Мистериозната власт на едно от най-силните оръжия за въздействие върху човешкото съзнание – камерата – е разкрита преди повече от век от един от най-важните фотографи на своето време – Алфред Щиглиц. Неговият гений, допринесъл за устойчивото развитие на изкуствата, и до днес се оглежда във вечната сентенция: “Фотографията е реалност толкова фина, че става по-реална от реалността”. А как е възможно това изобщо?

Продуктовата фотография манипулира съзнанието ни

Забележително е как обективът може да разкрие съвсем различна перспектива върху даден обект, който до преди малко и с напълно кристално съзнание сме наблюдавали от другата страна на камерата. В началото на кариерата ми на фотограф в София и аз се удивлявах как изобщо е възможно един-единствен кадър от продуктова фотография да ми даде по-силно усещане за реалност в пространството, отколкото действителния обект на продуктова фотография. С времето свикваш с този нов светоглед и дори го търсиш навсякъде около себе си, превръщайки голяма част от живота си във фотоалбум. Може би точно този плам поддържа любовта ми към фотографията и в частност продуктовата фотография все още жива.

Фотографията е реалност толкова фина, че става по-реална от реалността 2

Фотографията е реалност толкова фина, че става по-реална от реалността

И все пак – каква е тайната? При продуктовата фотография се търси стопроцентово съответствие с действителния обект, допълнено от подходящо осветление, което да придаде триизмерност, дълбочина и да насочи погледа към конкретни детайли. Независимо, че човешкото око различава в пъти повече цветове, отколкото може да възпроизведе която и да било камера, при създаването на продуктова фотография може да се използва по-засилен контраст, който да добави допълнителен акцент върху определени зони от кадъра. Златното сечение е друг фотографски способ, който подсилва центъра на внимание при продуктовата фотография и не само това – установено е, че тази божествена пропорция приковава погледа и се харесва от човешкия мозък.

Фотографията е реалност толкова фина, че става по-реална от реалността 3

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industrys standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

Това са малка част от безобидните трикове, използвани от фотографите, за да се достигне тази нереална реалистичност при финалните кадри от продуктовата фотография. Благодарение на немалък набор от техники и най-вече вътрешния импулс на творците да улавят незабележимото, продуктовата фотография открива изцяло нови светове пред погледа на ненаситната за подобни велики усещания аудитория.