5/5 - (1 vote)
Фотографията няма нищо общо с камерите 1

Фотографията няма нищо общо с камерите

Свикнали сме да асоциираме качеството с материалното благосъстояние. Още по-нелепо е да придаваме измамна стойност на скъпата посредственост, която буди възхищение единствено благодарение на финансовата си обезпеченост. Това табу се е наложило като максима във всяка една сфера от живота ни, опорочавайки неподправения талант. За щастие, всяко време се слави със своите гениални умове, чиито крилати фрази и до днес успяват да провокират деградацията на възприятията. Една от вечните сентенции, противопоставящи се на новия светоглед, принадлежи на Лукас Джентри, а именно – “Фотографията няма нищо общо с камерите”. А дали в действителност е така?

Доколко е важна техниката при продуктовата фотография

Геният на Джентри може и да не е изглеждал толкова краен през 20-ти век, но през призмата на Технологичната ера, в която живеем, можем да придадем на тази сентенция основно романтичен смисъл. Техниката е важна дотолкова, доколкото да гарантира висока резолюция, ниско ниво на шум и богата цветова палитра в кадъра от продуктовата фотография. Което далеч не е малко въздействие върху аудиторията. Разбира се, техническите характеристики на камерата оказват пренебрежимо предимство, ако нямаш усет към детайла.

Затова не професионалната ми камера ме прави успешен фотограф в София. Висококачествената техника, с която моето фото студио в София разполага, единствено подплатява с професионален завършек идеите и уменията ми относно продуктовата фотография. Тя ми позволява да пресъздавам продукта по възможно най-реалистичния начин, като улавям всеки минимален детайл. Но ъгълът на заснемане, количеството и позицията на светлинните модификатори, изобщо цялостната концепция – ето това е същината при продуктовата фотография.

Фотографията няма нищо общо с камерите 2

Фотографията няма нищо общо с камерите – Minkov

Основополагащ принцип при продуктовата фотография

Продуктовата фотография е специфичен жанр, който в голяма степен си колаборира с маркетинга. Тази особеност е фундаментът, пренареждащ критериите, по които открояваме конкретен кадър от продуктовата фотография като успешен. Реализацията на конкретна маркетингова стратегия не разчита на най-скъпата техника, а на личността на фотографа, която е в състояние да вникне зад посланието на продуктовата фотография и да го доразвие по съвършен начин. Способността на фотографа да общува с клиента по задоволителен начин е най-значимият елемент при изграждането на продуктова фотография.

Като професионален фотограф в София съм достигнал този етап от кариерното си развитие, в който внимателно подбирам проектите, по които работя. Решаващият фактор за мен, като това трябва да бъде водещ принцип и при ответната страна, е взаимното разбирателство относно цялостната концепция на продуктовата фотография. Старая се, както се казва, “да вляза в обувките” на своите клиенти и да им помогна да заснемат кадъра, който вече предварително е обрисуван в съзнанието им.

И да, продуктовата фотография няма почти нищо общо с камерите, а с човека, който стои зад тях.

Фотографията няма нищо общо с камерите 3

Фотографията няма нищо общо с камерите – Продуктова фотография