Оцени тази страница
Концептуални продуктови снимки 1

Концептуални продуктови снимки – Какво трябва да знаем?

Концептуалните продуктови снимки представляват форма на фотография, изцяло задвижвана от идеята. С помощта на техника и софтуер те помагат да „оживеят“ на практика историите и посланията, които стоят зад концептуалните продуктови снимки. В тази категория във фотографията присъстват елементи от различни стилове и жанрове, като дори абстрактните и сюрреалистичните похвати могат да бъдат използвани, за да се онагледи идеята.

Концептуални продуктови снимки 2

Концептуални продуктови снимки – Мотиви

Концептуални продуктови снимки с мотиви

Тенденцията към минимализъм, обхващаща всички форми на изкуството, има широко приложение в концептуалните продуктови снимки. Тя провокира създаването на визуално съдържание с много изчистени и естетически красиви кадри. В тях продуктът е в центъра на вниманието, декорациите са малко и подбрани с вкус, а фонът подчертава и понякога изцяло самостоятелно превежда идеята на концептуалните продуктови снимки. Постигането на въздействащ ефект с много малко елементи е много присъщо за концептуалните продуктови снимки. Една от успешните и лесни за прилагане техники в това отношение е създаването на концептуални продуктови снимки с мотиви. Повтарящи се десени във фона например едновременно радват окото и го насочват към различното в кадъра, което е определеният продукт. Контрастиращият фон прави същото – в концептуалните продуктови снимки на много известни спортни брандове се използва точно този похват.

Концептуални продуктови снимки 3

Концептуални продуктови снимки – Създаване

Създаване на концептуални продуктови снимки

Концептуални продуктови снимки най-често се създават с помощта на аксесоари и декорации, които пълнят фона и го превръщат в сцена. На тази сцена се разиграва определен мини-сюжет, в който главният герой продължава да бъде рекламираният продукт. Подобни концептуални продуктови снимки се срещат често в социалните мрежи и имат допълнителна добавена стойност. Ако вземем за пример един часовник, който в кадъра е поставен под вода, това може да говори на потребителите за неговата водоустойчивост. Част от концептуалните продуктови снимки презентират и начина на употреба на продукта или на различните му приложения, ако има такива. За целта те пресъздават цели ситуации, възпроизвеждайки ги с помощта на аксесоари, или използват наготово вече съществуващи фонове. Някои от концептуалните продуктови снимки се заснемат и на открито, за да изглеждат по-естествени и непринудени. Впоследствие към тях обработката може да добави изненадващ елемент или така да манипулира цветовете, че да придаде на концептуалните продуктови снимки нужния характер.

Концептуални продуктови снимки 4

Концептуални продуктови снимки – Минков Студио

Концептуалните продуктови снимки и другите изкуства

В зависимост от идеята на фотографа и характеристиките на самия продукт концептуалните продуктови снимки могат да се преплитат с други изкуства. Всеки е виждал поставена сякаш на пиедестал чаша с напитка, заснета отдолу. Това е ефект, който в скулптурата се използва често – малките обекти, пресъздадени в по-голям мащаб и наблюдавани от по-ниско ниво, изглеждат много по-значими. В концептуалните продуктови снимки успешно място намират и принципите на изобразителното изкуство, в които играта с цветовете е основополагаща. Абстрактни, нестандартни, минималистични – при концептуалните продуктови снимки идеята и похватите работят, ако успеят да предадат посланието.

Научете повече за продуктова фотография – Минков Студио